AffairsGuru

Study Material & Job Alert Portal for Govt Exams Preparation

SSC CHSL Tier 1 Exam Analysis 13th March 2018 Shift 1

SSC CHSL Tier 1 Exam Analysis 13th March 2018 Shift 1

Dear Aspirants,

SSC department is today also conducting the three shift exams for the tenth day (13th March). These exams will be conducted continue in the same pattern and three shift from 4th March to 26th March 2018 (23 days). Our AffairsGuru Team is not leaving any stone to analyse the SSC CHSL Paper-1 with all shift. All the aspirants who have still next shift exam, they can get clear idea about the exam pattern and difficulty level. You already know that SSC CHSL Tier-2 Exam 2018 will be conducted in online mode. Thus friends keep your waist straight (i.e. Be Active) and get ready for the SSC CHSL analysis.About 50 lakh person have applied for the SSC CHSL Exam.

SSC CHSL Tier 1 Exam Analysis 13th March 2018 Shift 1

Important Dates for SSC CHSL Tier-1 Exam 2018

Shift Timing Of SSC CHSL 2018 Exam
1 10:00-11:00 am
2 1:30-2:30 pm
3 4:30-5:30 pm

SSC CHSL Exam Analysis 13th March 2018 (Shift 1)

Subject Level Good Attempts
Quantitative Aptitude Moderate 16-19
English Language Easy-Moderate 15-20
General Intelligence Easy 20-22
General Awareness Easy-Moderate 15-18
Total Easy- Moderate 70-76

SSC CHSL Exam Analysis 13th March 2018 (Shift 1)- Quantitative Aptitude

For SSC CHSL Tier-1 Exam – 13th March 2018 shift 1, this subject was of Moderate level. Mostly questions were based on direct formulas and some were calculative.

SSC CHSL Exam Analysis 13th March 2018 (Shift 1)- Quantitative Aptitude Questions Asked

1.  α +  β = 90° and α × β = 2 : 1 Then what will be the ratio of cos α and cos β ?
Ans –  α : β = 2 : 1
α +  β = 90°
↓      ↓
60°   30°
cos60° = 1 / 2
cos30° = √3 / 2
cos60° / cos30° = 1 /  √3

2. The simple interest on a certain sum at 5 % per annum for 3 years differ by Rs.21. then the  sum is
Ans – Interest for one  year = Rs21
Time = 1 years
Rate = 5 %
Principal =[ (Interest × 100 ) / ( Rate × Time ) ] = [ ( 21 × 100) / ( 5 × 1) ] =2100 / 5 = Rs.420

3. The radius of base and curved surface area of a right cylinder is ‘ r’ units and 4πrh square units respectively. find the height of cylinder ?
Ans – Curved Surface area of cylinder = 2πrH
2πrH = 4πrh
H = 2h units

4. The perimeter and length of a rectangle are 40 m and 12 m respectively. what will be area of rectangle ?
Ans –  Perimeter of a rectangle = 2 ( L+B )
40 = 2( 12 + B )
20 = (12 + B)
B= 8 , given L = 12
Area of rectangle = L  ×  B
= 12 × 8 = 96 m2

More Questions will be updated soon…

Topics No.
of
Qs
Level
 Number System 2 Easy
 Ratio 1 Easy
 Simplification 1-2 Easy-Moderate
 Speed and distance 1 Easy
 Profit and Loss 1 Easy
 Co-ordinate Geometry 1 Easy-Moderate
 Mesuration 1 Easy
 Trignometric 1-2 Easy
 Average 1 Easy
 S.I & C.I 1 Easy
 Geometry 1-2 Easy-Moderate
 DI 3-4 Easy-moderate
 Total Question 25 Moderate

SSC CHSL Exam Analysis 13th March 2018 (Shift 1)- English Language

For SSC CHSL Tier-1 Exam 2018 – 13th March 2018 shift 1, this subject was of Easy to Moderate level.

SSC CHSL Exam Analysis 13th March 2018 (Shift 1)- English Language Asked

 Questions will be updated soon…..

 Topics No.
of
Qs
 Level
Error Detection 2-3 Moderate
Idioms and Phrases 2 Easy
Synonyms 2 Easy-Moderate
Antonyms 2 Easy-Moderate
 Active Passive 1-2 Easy
Direct Indirect  1 Easy
Spelling Correction 1 Easy
 Cloze Test Passage 4-5 Easy-Moderate
Sentence Improvement 1-3 Moderate
Phrase Substitution 0
 Fill in the Blanks 3 Easy- Moderate
Total  25  Easy-Moderate

SSC CHSL Exam Analysis 13th March 2018 (Shift 1)- General Intelligence

For SSC CHSL Tier-1 Exam 2018 – 13th March 2018 shift 1, this subject was of Easy level.

SSC CHSL Exam Analysis 13th March 2018 (Shift 1)- General Intelligence Questions Asked

Question will be updated soon

 Topics No.
of
Qs
Level
Odd One Out 2 Easy
Analogy 3 Easy
Paper Folding Image 1 Easy
Venn Diagram 1 Easy
Mirror Image 1 Easy
Matrix 1 Easy
Coding-Decoding 1 Easy
Sequence (Acc. to Dictionary) 1 Easy
Directions 1 Easy
Statement & Conclusions 1 Easy
Series 2-3 Easy-Moderate
Blood Relation 1 Easy-Moderate
Mathematical Operations 0
Total 25  Easy

SSC CHSL Exam Analysis 13th March 2018 (Shift 1)- General Awareness

For SSC CHSL Tier-1 Exam 2018 – 13th March 2018 shift 1, this subject was of Easy to Moderate level.

  • Questions were asked from all aspects of GA, especially from Science section.
  • If you have basic knowledge of Science, then you can easily score good marks in GA Section.

SSC CHSL Exam Analysis 13th March 2018 (Shift 1)- General Awareness Questions Asked

1. Rukmani Devi Arundale related to which folk dance ?
Ans – Bharatnatyam

2. Line of Capricorn dies not pass in the following country ?
A. Chili
B. South Africa
C. Phillipnes
D. Argentine
Ans – Phillipnes

3. Anemometer used for measuring…….
Ans- Speed of wind

4. President of all India Workers and peasant party of India in 1928 at Calcutta is

Ans – Naresh Chendra Sen Gupta 

5. Buddha first ceremony started in…
Ans – Rajgrah

6. Where is the headquarters of  New Development Bank ?
Ans – Shanghai China

7. Mentor India Program initiate by..
Ans – Niti Aayog

8. Page setup will be in MS- Word from which menu ?
Ans – Page Layout

More Questions will be updated soon…

Topics No.
of
Qs
Current Affairs 4-5
Polity 4
Economics 2-3
Chemistry 2-3
Physics 2-3
Biology 1-2
History 1
Geography 1
Static Awareness 1
Computer 1
Total 25

SSC CHSL Tier 1 Exam Review (13th March 2018) 1st Shift -How was Exam? Share your Feedback

Feedback 2018

The SSC CHSL Tier 1 (13th March 2018) Exam Shift 1 is over now. So, it’s time to share your experience with the exam as it will help you know bits and parts of the exam. Share your SSC CHSL Tier 1 Exam Review 1st Shift and know where you stand among thousands of aspirants who appeared for the exam. And if you remember any questions or the type, share it with us.

Your review will be propitious for the other candidates and will help them to build up their own strategies and plans for upcoming exams based on the review shared.

All the best for your upcoming exam!

You can join or visit at Facebook Page or Twitter for always keep in touch with further updates.

Read more articles….

 

1 Comment

Add a Comment
  1. please post some more gs queastions for the purpose of future

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

AffairsGuru © 2017 Frontier Theme