AffairsGuru

Current Affairs & Job Alert Portal for Govt Exams Preparation

SSC CHSL Tier 1 Exam Analysis 13th March 2018 – Shift 2

SSC CHSL Tier 1 Exam Analysis 13th March 2018 – Shift 2

Dear Aspirants,

SSC department is today also conducting the three shift exams for the tenth day (13th March). These exams will be conducted continue in the same pattern and three shift from 4th March to 26th March 2018 (23 days). Our AffairsGuru Team is not leaving any stone to analyse the SSC CHSL Paper-1 with all shift. All the aspirants who have still next shift exam, they can get clear idea about the exam pattern and difficulty level. You already know that SSC CHSL Tier-2 Exam 2018 will be conducted in online mode. Thus friends keep your waist straight (i.e. Be Active) and get ready for the SSC CHSL analysis.

SSC CHSL Tier 1 Exam Analysis 13th March 2018 Shift 2

Important Dates for SSC CHSL Tier-1 Exam 2018

Shift Timing Of SSC CHSL 2018 Exam
1 10:00-11:00 am
2 1:30-2:30 pm
3 4:30-5:30 pm

SSC CHSL Exam Analysis 13th March 2018 (Shift 2)

Subject Level Good Attempts
Quantitative Aptitude Easy-Moderate 15-20
English Language Easy-Moderate 16-19
General Intelligence Easy 20-23
General Awareness Easy-Moderate 16-18
Total Moderate 70-75 

SSC CHSL Exam Analysis 13th March 2018 (Shift 2)- Quantitative Aptitude

For SSC CHSL Tier-1 Exam – 13th March 2018 shift 2, this subject was of Easy to Moderate level. Mostly questions were based on direct formulas and some were calculative.

Topics No.
of
Qs
Level
 Number System 1-2 Easy
 Ratio 1 Easy
 Simplification 1 Easy
 Speed and distance 1 Easy-Moderate
 Profit and Loss 1 Easy
 Co-ordinate Geometry 1 Easy
 Mesuration 1-2 Easy-Moderate
 Trignometric 1-2 Easy-Moderate
 Average 1 Easy
 S.I & C.I 1 Easy
 Geometry 1-2 Easy-Moderate
 DI 2-3 Easy-Moderate
 Total Question 25 Easy-Moderate 

SSC CHSL Exam Analysis 13th March 2018 (Shift 2)- Quantitative Aptitude Questions Asked

1. If x = 222, y = 223, z = 225, then find the value of x3 +y3 + z3 – 3xyz = ?

2. Perimeter of two similar ΔABC and ΔPQR respectively 60 cm and 36 cm. if PQ= 18 cm Then AB = ?
Ans – P1 / P2 = AB / PQ
60 / 36 = AB / 18
AB = 30

3. Average age  of three friends is 23 years. if ages of 4th friend is added in the average age of three friends. what will be the  age of 4th friend ?
Ans – Let age of 4th friend= x
23 × 3 + x = 23 × 4
x= 92 – 69
x= 23

4. if 4x + 1 / x =5, then calculate the value of 5x / (4x2 +10x +1) = ?
Ans – Take common x from 5x / (4x2 +10x +1)
5x / x(4x +10 +1 /x )
5 / ( 4x + 1 / x +10)
5 / (5 + 10 )
5 / 15= 1 / 3

5. if 35 men complete the work in 8 days. then how many men will be need to complete the work in 10 days ?
Ans – 35 × 8 = 10 × x
280 / 10 = x
28men = x

6. A shopkeeper sells a thing of face value Rs. 20,000 at discount 7%, what is selling price of thing ?
Ans – S.P = 20,000 × (100-7) / 100
=20,000 × 93 / 100

= 18600

7. A Sound  travels 330m in 1 sec. when Sound hear after 10sec of shining of a Light. What is the distance of cloud in Km?
Ans – D= V × t
= 330 × 10
= 3300 m [ 1km= 1000m] = 3.3 KM

8. Find 1 + 21 + 22 …… +29

9. Average of 100 car is 40,000 and average of 60 car is 30,000. Find average of remaining cars?

10. In PQR triangle, TanP = 24/7. Find CosR.

11. Sin60° – 2/3 .

12. In v2 -u2 = 2as Formula. What is S? Ans – Displacement

 

More Questions will be updated soon..

SSC CHSL Exam Analysis 13th March 2018 (Shift 2)- English Language

For SSC CHSL Tier-1 Exam 2018 – 13th March 2018 shift 2, this subject was of Easy  to  moderate  Level

 Topics No.
of
Qs
 Level
Error Detection 1 Easy
Idioms and Phrases 1-2 Easy
Synonyms 1-2 Moderate
Antonyms 1-2 Moderate
 Active Passive 1 Easy
Direct Indirect 1 Easy
Spelling Correction 1 Easy
 Cloze Test Passage 5 Easy-Moderate
Sentence Improvement 1 Easy
Phrase Substitution 0
 Fill in the Blanks 2-3 Easy-Moderate
Total 25 Easy-Moderate

SSC CHSL Exam Analysis 13th March 2018 (Shift 2)- English Language Asked

Questions will be updated soon..

SSC CHSL Exam Analysis 13th March 2018 (Shift 2)- General Intelligence

For SSC CHSL Tier-1 Exam 2018 – 13th March 2018 shift 2, this subject was of Easy level.

 Topics No.
of
Qs
Level
Odd One Out 1 Easy
Analogy 1-2 Easy
Paper Folding Image 1 Easy
Venn Diagram 1 Easy
Mirror Image 1 Easy
Matrix 1 Easy
Coding-Decoding 1 Easy
Sequence (Acc. to Dictionary) 1-2 Easy
Directions 1 Easy
Statement & Conclusions 2 Easy-Moderate
Series 1-2 Easy-Moderate
Blood Relation 0
Mathematical Operations 2-3 Moderate
Total 25 Easy 

SSC CHSL Exam Analysis 13th March 2018 (Shift 2)- General Intelligence Questions Asked

Question will be updated soon

SSC CHSL Exam Analysis 13th March 2018 (Shift 2)- General Awareness

For SSC CHSL Tier-1 Exam 2018 – 13th March 2018 shift 2, this subject was of Easy to Moderate level.

  • Questions were asked from all aspects of GA, especially from Science section.
  • If you have basic knowledge of Science, then you can easily score good marks in GA Section.
  • Solar topic is also very important

SSC CHSL Exam Analysis 13th March 2018 (Shift 2)- General Awareness Questions Asked

1. Where is National Earthquake Science Information Center located ?
Ans – New Delhi

2. In which year, DD-2 is broadcasted ?
Ans – 1993

3. Who was the king of India during the establishment of East India Company of Britain ?
Ans – Akbar

4. Who is the architect of National bhawan ?
Ans – A. L lutiyans 

5. Capital of Sri Lanka ? Ans – Sri Jayawardenepura Kotte is the official capital of Sri Lanka. Sri Jayawardenepura Kotte is a satellite city and within the urban area of Sri Lanka’s capital, Colombo.

6. Political Guru of Gandhi ji ? Ans – Gopal Krishna Gokhale

7. Who appoints UPSC Chairman? Ans – President

8. Find equivalent resistance if two resistance 12 ohm and 24 ohm. given in parallel? Ans – 8 ohm

SSC CHSL Tier 1 Exam Analysis 13th March 2018 Shift 2 Qus 8th

9. One question related to Khelo India?

SSC CHSL Tier 1 Exam Analysis 13th March 2018 Shift 2 Qus 9th

10. Which organisation sent GOLD and ICON to the ionosphere? Ans – NASA Global-scale Observations of the Limb and Disk (GOLD), Ionosphere Connection Explorer (ICON)

11. Which country has launched the world’s first fully electric cargo ship?

A. China

B. South Korea

C. Malasiya

D. Singapore

Ans – China . It can travel up to 80 Km with 2000-tonnes cargo after a two-hour charge.

12. Controller and Auditor General appointed by ? Ans – President of India recommended by the Prime Minister

14. Boundary sharing countries with Mayanmar? Bangladesh, China, India, Laos and Thailand . The states that share their borders with Myanmar are Arunachal Pradesh, Nagaland, Manipur and Mizoram

15. IPL Auction

  • Ben Stockes : 12.9 Crore
  • Jaydev Unadkat : 11.5 Crore
  • KL Rahul : Rs. 11 Crore
  • Manish Pandey : 11 Crore
  • Chris Lynn : 9.6 Crore
  • Mitchell Starc : Rs. 9.4 Crore
  • Glen Maxwell : Rs. 9 Crore
  • Rashid Khan : 9 Crore
  • Krunal Pandya : 8.8 Crore
  • Sanju Samson : 8 Crore
  • Kedar Jadhav : 7.8 Crore
  • Ravichandran Ashwin : Rs. 7.6 Crore

 

Question will be updated soon

Topics No.
of
Qs
Current Affairs 4-5
Polity 4
Economics 2-3
Chemistry 2-3
Physics 2-3
Biology 1-2
History 1
Geography 1
Static Awareness 1
Computer 1
Total 25

SSC CHSL Tier 1 Exam Review (13th March 2018) 2nd Shift -How was Exam? Share your Feedback

Feedback 2018

The SSC CHSL Tier 1 (13th March 2018) Exam Shift 2 is over now. So, it’s time to share your experience with the exam as it will help you know bits and parts of the exam. Share your SSC CHSL Tier 1 Exam Review 2nd Shift and know where you stand among thousands of aspirants who appeared for the exam. And if you remember any questions or the type, share it with us.

Your review will be propitious for the other candidates and will help them to build up their own strategies and plans for upcoming exams based on the review shared.

All the best for your upcoming exam!

You can join or visit at Facebook Page or Twitter for always keep in touch with further updates.

Read more articles….

All the best for your upcoming exam!

You can join or visit at Facebook Page or Twitter for always keep in touch with further updates.

Read more articles….


All the best for your upcoming exam!

You can join or visit at Facebook Page or Twitter for always keep in touch with further updates.

Read more articles….

 

1 Comment

Add a Comment
  1. Thanks for the great guide

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

AffairsGuru © 2017 Frontier Theme