AffairsGuru

Study Material & Job Alert Portal for Govt Exam Preparation

SSC CHSL Tier 1 Exam Analysis 14th March 2018 Shift 3 – Full Day Review

SSC CHSL Tier 1 Exam Analysis 14th March 2018 Shift 3 – Full Day Review

Dear Aspirants,

SSC department is today also conducting the three shift exams for the eleventh day (14th March). These exams will be conducted continue in the same pattern and three shift from 4th March to 26th March 2018 (23 days). Our AffairsGuru Team is not leaving any stone to analyse the SSC CHSL Paper-1 with all shift. All the aspirants who have still next shift exam, they can get clear idea about the exam pattern and difficulty level. You already know that SSC CHSL Tier-2 Exam 2018 will be conducted in online mode. Thus friends keep your waist straight (i.e. Be Active) and get ready for the SSC CHSL analysis. About 50 lakh person have applied for the SSC CHSL Exam.

SSC CHSL Tier 1 Exam Analysis 13th March 2018 - Shift 3

Important Dates for SSC CHSL Tier-1 Exam 2018

Shift Timing Of SSC CHSL 2018 Exam
1 10:00-11:00 am
2 1:30-2:30 pm
3 4:30-5:30 pm

SSC CHSL Exam Analysis 14th March 2018 (Shift 3)

Subject Level Good Attempts
Quantitative Aptitude Moderate 15-21
English Language Easy-Moderate 16-20
General Intelligence Easy 20-22
General Awareness Easy-Moderate 15-18
Total  Easy-Moderate 69-76

SSC CHSL Exam Analysis 14th March 2018 (Shift 3)- Quantitative Aptitude

For SSC CHSL Tier-1 Exam – 14th March 2018 shift 3, this subject was of Moderate level. Mostly questions were based on direct formulas and some were calculative.

Topics No.
of
Qs
Level
 Number System 1-2 Easy
 Ratio 1 Easy
 Simplification 1 Easy
 Speed and distance 1 Easy
 Profit and Loss 1 Easy-Modrate
 Co-ordinate Geometry 2 Easy
 Mesuration 1-2 Moderate
 Trignometric 1-2 Moderate
 Average 1 Easy
 S.I & C.I 1 Easy
 Geometry 3 Easy
 DI 2-3 Easy-Moderate
 Total Question 25 Moderate 

SSC CHSL Exam Analysis 14th March 2018 (Shift 3)- Quantitative Aptitude Questions Asked

1. If the price of apple increase from rs. 80 / kg to rs. 100 / kg, then by what percentage a person should decrease the consumption of apple so that his expenditure remains same ?
a. 22
b. 25
c. 20
d. 18
Ans –  c. 20

2. If 25% of a number is 6, then what is the number which is 50% more than the initial number ?
a. 30
b. 24
c. 36
d. 16
Ans – c. 36

3. A boat travels 60 km downstream and 20 km upstream in 4 hours. The same boat travels 40 km downstream and 40 km upstream  in 6 hours . What is the speed ( in km /h ) of the stream ?
a. 12
b. 26
c. 16
d. 20
Ans – c. 16

4. What will be the amount on Rs. 12,500 at the rate of 205 per annum  compounded yearly for 3 years ?
a. 21,600
b. 21,080
c. 20,600
d. 21,445
Ans – c. 21,600

5. 50 trees are standing in a line such that distance between any two consecutive trees is same. A car takes 18 seconds to travel from 13th tree to 34th tree , How much time ( in seconds ) will it take to reach from 1st tree to 50th tree?
a. 42.26
b. 42
c. 26
d. 49
Ans – b. 42

6. A certain sum becomes 7 times in 8 years , at simple interest, then in how many years it will become 19 time ?
a. 24
b. 18
c. 28
d. 25
Ans – a. 24

7. The radius of a wheel is 3.5 cm. What is the distance ( in cm ) travelled by the wheel in 20 revolution.
a. 220
b. 480
c. 880
d. 440
Ans – d. 440

8. A bus  left 60 minutes later than the scheduled time but in order to reach its destination 48 km away in time, it had to increase the speed by 4 km / hr from the usual speed. What is usual speed ( in km / hr) of the bus ?
a. 12
b. 15
c. 18
d. 20
Ans – a. 12

More Questions will be updated soon…

SSC CHSL Exam Analysis 14th March 2018 (Shift 3)- English Language

For SSC CHSL Tier-1 Exam 2018 – 14th March 2018 shift 3, this subject was of Easy to Moderate level.

 Topics No.
of
Qs
 Level
Error Detection 1-2 Easy
Idioms and Phrases 1 Easy
Synonyms 2 Easy
Antonyms 2 Easy
 Active Passive 1 Easy
Direct Indirect 1 Easy
Spelling Correction 1 Easy
 Cloze Test Passage 5 Moderate
Sentence Improvement 1-2 Easy-Moderate
Phrase Substitution 1 Easy
 Fill in the Blanks 2-3 Easy-Moderate
Total 25 Easy-Moderate 

SSC CHSL Exam Analysis 14th March 2018 (Shift 3)- English Language Asked

1. Rearrange the parts of the sentence in correct order.

Despite this high level political

p- have achieved little
q- these summits
r- attention, and fanfare
Ans – rqp

2. Improve the bracket part of the sentence .

(i). By the end of this decade, doctors surely ( must have discover ) a cure for cancer:
a. would have discovered
b. could discover
c. have discovered
d. no improvement
Ans –  a. would have discovered

(ii). I took for a ride the motorcycle ( which Rohit has ) bought yesterday.
a. that Rohit
b. that which Rohit has
c. that Rohit has
d. No Improvement
Ans – a. that Rohit

3. Error Detection:

(i). I wish you (a) / can hear (b) / yourself talking (c) / No Error (d)
Ans – (b)

(ii). I’ ll never be marrying (a) / anyone, but(b) / will be a dancer (c) / No Error
Ans – (a)

4. Phrase:

(i). A person involved in a lawsuit.
Ans –  litigent

5. Synonym

Panorama
a. Puny
b. wee
c. diminutive
d. spectable
Ans -d.  spectable

6. He had never been of a ……………. constitution, and after a little more than a week ‘ s illness he died.
a. superb
b. energetic
c. dynamic
d. robust
Ans – d. robust

7. It doesn’t look like you are all that ….. at singing either.
a. ignorance
b. skilled
c. adept
d. adapt
Ans – c. adept

8. Correct Spelling:
a. clinched
b. manteling
c. vivicity
d. alergtic
Ans – a. clinched

9. Either of two parallels of latitude on the earth, one 23° 27′ north of the equator and the other 23° 27′ south of the equator.
a. tropic
b. torrid
c. arctic
d. frigid
Ans – a. tropic

10. Once in a blue moon
a. an imaginary situation
b. feeling sad
c. a beautiful sight
d. to happen very rarly
Ans – to happen very rarly

More Questions will be updated soon….

SSC CHSL Exam Analysis 14th March 2018 (Shift 3)- General Intelligence

For SSC CHSL Tier-1 Exam 2018 – 14th March 2018 shift 3, this subject was of Easy level.

 Topics No.
of
Qs
Level
Odd One Out 1 Easy
Analogy 1-2 Easy
Paper Folding Image 1 Easy
Venn Diagram 1 Easy
Mirror Image 1 Easy
Matrix 1 Easy
Coding-Decoding 1  Easy
Sequence (Acc. to Dictionary) 1 Easy
Directions 1 Easy
Statement & Conclusions 1 Easy
Series 1-2 Easy-Moderate
Blood Relation 1 Easy
Mathematical Operations 1-2 Easy
Total  25 Easy

SSC CHSL Exam Analysis 14th March 2018 (Shift 3)- General Intelligence Questions Asked

Questions will be updated soon…

SSC CHSL Exam Analysis 14th March 2018 (Shift 3)- General Awareness

For SSC CHSL Tier-1 Exam 2018 – 14th March 2018 shift 3, this subject was of Easy to Moderate level.

  • Questions were asked from all aspects of GA, especially from Science section.
  • If you have basic knowledge of Science, then you can easily score good marks in GA Section.

SSC CHSL Exam Analysis 14th March 2018 (Shift 3)- General Awareness Questions Asked

1. Ability to distinguish two  closely placed objects is ….
a. Resolving Power
b. Video Player
c. Distinguish Power
d. Magnifying Power
Ans – a. Resolving Power

2. Energy in the foods can be measured in which units ?
a. Calorie
b. Kelvin
c. Celsius
d. Joule
Ans – a. Calorie

3. Multicasting is …………
a. Sending a frame to a single station
b. Sending a frame to a group of stations
c. Sending a frame to minimum 100 groups of stations
d. not sending a frame to any group of station
Ans – b. Sending a frame to a group of stations

4. …. are used for the communication in artificial satellites.
a. Radio waves
b. Infrared Waves
c. Amplitude Modulation (A. M. ) waves
d. Ultraviolet (UV) rays
Ans – a. Radio waves

5. Which of the following metal is the heaviest ?
a. Iron
b. Silver
c. Nickel
d. Osmium
Ans – d. Osmium

6. Which of the following is used as coolant in Atomic Reactor ?
a. Uranium
b. Graphite
c. Water
d. Boron
Ans – c. Water

7. Which of the following causes Mercury Pollution ?
a. Polymer
b. Automobile Battery
c. Diesel Engine
d. CFL Lamp
Ans – d. CFL Lamp

8. Which of the following is an artificial ecosystem ?
a. Zoo
b. Santuary
c. National Park
d. Aquarium
Ans –  d. Aquarium

9. Dodo is a bird categorized under…..
a. Extinct
b. Endangered
c. Rare
d. Critical Endangered
Ans – a. Extinct

10. The first UDAN flight under ‘Regional Connectivity Scheme ‘was flagged  off between which of the following two states ?
a. Guntoor-Chennai
b. Nanded-Mumbai
c. Kadapa-Chennai
d. Shimla-Hyderabad
Ans- d. Shimla-Hyderabad

11. Who inventor Electric Motor ?
Ans – Michael Fareday 

12. Winter olympic 2018 will be hosted by which country ?
Ans – South korea

13. how many agreemnets have been signed by india and Cyprus on 28 April 2017 ?
Ans – 4

14. Farrakhan barrage is a major reason for contention between India and…..
Ans- Bangladesh

More Questions will be updated soon….

 Topic No.
of
Qs
Current Affairs 4-5
Polity 4
Economics 2-3
Chemistry 2-3
Physics 2-3
Biology 1-2
History 1
Geography 1
Static Awareness 1
Computer 1
Total 25

SSC CHSL Tier 1 Exam Review (14th March 2018) 3rd Shift -How was Exam? Share your Feedback

Feedback 2018

The SSC CHSL Tier 1 (14th March 2018) Exam Shift 3 is over now. So, it’s time to share your experience with the exam as it will help you know bits and parts of the exam. Share your SSC CHSL Tier 1 Exam 14th March 2018 Review 3rd Shift and know where you stand among thousands of aspirants who appeared for the exam. And if you remember any questions or the type, share it with us.

Your review will be propitious for the other candidates and will help them to build up their own strategies and plans for upcoming exams based on the review shared.


All the best for your upcoming exam!

You can join or visit at Facebook Page or Twitter for always keep in touch with further updates.

Read more articles….

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

AffairsGuru © 2017-18 Frontier Theme