UPPSC Question Paper PDF – PCS Previous Question Papers Download

UPPSC Question Paper PDF – PCS Previous Question Papers Download – Hindi

Uttar Pradesh Public Service Commission recruits the candidates in UP Civil Services for the following posts.

  • Range Forest Officers (RFO)
  • Assistant Conservator of Forest (ACF)
  • Sub Registrar
  • Assistant Prosecuting Officer
  • Assistant Labour Commissioner
  • Child Development Project Officer
  • District Audit Officers (Revenue Audit) and others.

UPPSC Previous Year Questions Paper PDF

Year Paper 1 Paper 2
UPPSC Question Paper 2013 GS Paper 1 with Answer Key GS Paper 2 with Answer Key
UPPSC Question Paper 2014 GS Paper 1 with Answer Key GS Paper 2 with Answer Key
UPPSC Question Paper 2015 GS Paper 1 GS Paper 2
UPPSC Question Paper 2016 GS Paper 1 GS Paper 2
UPPSC Question Paper 2017 GS Paper 1 GS Paper 2
UPPSC Question Paper 2018 GS Paper 1 GS Paper 2
UPPSC Question Paper 2019 GS Paper 1 GS Paper 2

Some Questions of UPPSC Previous Year Paper 2019 –

1. Rural Sanitation Strategy launched by Ministry of Jal Shakti in September 2019 relates to which of the following periods?

(a) 2019-2035

(b) 2019-2029

(c) 2019-2022

(d) 2019-2024

Ans – (b) 2019-2029

2. Which of the following organism has white blood?

(a) Lizard

(b) Cockroach

(c) House bug

(d) Mosquito

Ans – (b) Cockroach

3. What happens when some charge is placed on a soap bubble?

(a) Its radius increases

(b) Its radius decreases

(c) The bubble collapse

(d) None of these

Ans – (a) Its radius increases

4. A liquid remains hots or cold for a long time in thermos flask because there is no loss or gain of heat by

(a) Conduction

(b) Convection and radiation

(c) Both (a) and (b)

(d) None of these

Ans -(c) Both (a) and (b)

5. Which one of the following materials contains calcium?

(a) China clay

(b) Corundum

(c) Gypsum

(d) Talc

Ans – (c) Gypsum

6. Tulsi plant has medicinal values due to the presence of the following

(a) Inorganic Acid

(b) Organic Acid

(c) Phenols and Flavonoids

(d) None of the above

Ans – (c) Phenols and Flavonoids

7. The gas, which is emitted in the paddy fields and increases the earth’s temperature is

(a) Nitrogen

(b) Carbon dioxide

(c) Carbon monoxide

(d) Methane

Ans -(d) Methane

8. The first Union Territory India to run 100 percent on solar energy is

(a) Andaman Nicobar

(b) Chandigarh

(c) Diu

(d) Puducherry

Ans – (c) Diu

9. In which of the following rivers, the upper course contains fresh water but saline water flowing at the lower part?

(a) Barak river

(b) Luni river

(c) Ghaggar river

(d) None of the above

Ans – (b) Luni river

10. Which of the following rivers is famous for its fault valley drainage?

(a) Chambal

(b) Damodar

(c) Gandak

(d) Ramaganga

Ans – (b) Damodar

11. The Money Bill is defined in which Article of the Constitution of India?

(a) Article 109

(b) Article 110

(c) Article 111

(d) Article 112

Ans – (b) Article 110

Updated: June 6, 2020 — 4:29 pm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *