IBPS Clerk Mains 2020 : GA Question Asked in IBPS Clerk Mains Exam

IBPS Clerk Mains 2020 : General Awareness Questions Questions in IBPS Clerks Mains Exam

IBPS Clerk Mains Exam is over now. Aspirants who have appeared in the IBPS Clerk Exam is curious to know the level of GA questions asked in the exam conducted on 19th January 2020.

In this posts, We have brought  General Awareness Questions  that was asked in all shift of IBPS Clerk Mains Exam.

there was 50 total number from GK section and each carrying 1 marks.

Q 1.  In Pradhan Mantri Kisan Vikas Yojana Rs. 6000 will be paid to farmers in how many installments  ?

Ans.  3 Installments

Q 2. Who is current CEO of Paytm ?

Ans. Vijay Shekhar Sharma

Q 3. Which country will train Gaganyaan Astronauts ?

Ans. Astronauts

Q 4.  Bharat Bonds

Ans. Bharat Bond ETF is an open ended Target Maturity Exchange Traded Bond Fund that seeks to track the returns provided by Nifty BHARAT Bond Index.

Q 5. Questions based  on Artificial Intelligence(AI) ?

Q 6. Brazilla is the capital of which country ?

Ans. Brazil

Q 7. Humpy Koneru is related to which sports ?

Ans.  Chess

Q 8. Questions based on ” point of sales”  ?

Ans. A point of sale transaction is placed between merchant and customer when a product or service is purchased.

Q 9. Where is Indian Council of Medical Research located ?

Ans. New Delhi, Indian Council of Medical Research was formed in 1911.

Q 10. Where is the headquarter of New development bank located ?

Ans. Shanghai, Chna

Q 11. Reserve Bank of India(RBI) launched recently ” MANI” app to help visually impaired people. What does “M” stands fo in MANI ?

Ans. Mobile, Full form of MANI – Mobile Aided Note Identifier

Q 12. MDR is a cost paid by a merchant to a bank for accepting payments from their customers through digital means What does “M” stands for in MDR ?

Ans. Merchant , Full form of MDR – Merchant Discount Rate

Q 13. Peter Siddle is a famous cricketer who retired from International Cricket in December 2019. He was belonged to which country ?

Ans. Australia

Q 14. “ Young Scientist Laboratories  are five special research laboratory located in five different cities of India. These laboratory. These laboratory belong to………………..organisations ?

Ans. DRDO,  ” Young Scientist Laboratory”  Was inaugurated by PM Narendra Modi on 2nd January 2020

Q 15.  The Great Himalayan National Park is located in which state ?

Ans. Himachal Pradesh

Q 16.  Hemant Soren is the current Chief Minister of which state ?

Ans.  Jharkhand

Q 17. “Tiger Triumph” is a bilateral tri-service amphibious military exercise between India and………….?

Ans. USA

Q 18.  As per a recent report of the Environment Ministry the total forest and tree cover of the country is what % of the total geographical area of the country ?

Ans.  24.56%

Q 19.  “Seema” is a former commenwealth Championship Silver Medallist has been slapped with a four-year suspension for a doping violation. She is related to which sports ?

Ans.  Weight Lifting

Q 20.  As per a statement of Power and New & Renewable Energy Minister RK Singh India will achieve 175 GW of renewable energy target by ?

Ans.  2022

Q 21. World Pulses Day is celebrated on which day ?

Ans.  10th February , It was first celebrated on 10th February 2019.

Q 22.  Recently, Reserve Bank of India(RBI) has allowed the conversion of Urban Co-operation banks to s mall finance banks. The minimum net worth of the proposal SFB should be ?

Ans.  100 Crore

Q 23.  Which city of India was declared India’s first World Heritage city ?

Ans. Ahmedabad

Q 24. According to RBI rules, the limit on cash withdrawal through debit cards at Point of Sale devices for tier -III to tier – VI centres is ?

Ans. Rs.2000 per day

Q 25.  What was the theme of New Delhi World Book Fair 2020 ?

Ans. “Gandhi: Writer’s Writer”. The New Delhi World Book Fair 2020 was held from 4th- 12th January 2020, It was 28th edition of the Delhi World Book Fair.

Q 26.  The ” Atal Tunnel” is one of the longest road tunnels in India which is built between Manali and………..reducing the actual distance by 46 km ?

Ans. Leh

Q 27. Reserve Bank of India(RBI) in its recent directive made it mandatory for the banks to link lending rate to external benchmark. These rates will be revised every ?

Ans. 3 Months

Q 28.  The Bombay High Court has appointed Vijaykumar V Lyer as the liquidator to see winding up of which payments bank ?

Ans.  Aditya Birla

Q 29.  Which city of India was declared as the cleanest city as per the ranking of 2019 ?

Ans.  Indore

Q 30.  Which bank offers Health Care Plus Insurance scheme product launced by Universal Sompo General  Insurance Company Limited ?

Ans. Allahabad Bank

Updated: January 20, 2020 — 11:45 am

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *