List of verbs followed by Gerunds and Infinitives PDF

List of verbs followed by Gerunds and Infinitives PDF

Verbs Followed by Infinitive

Infinitives are verbs combined with the word “to”: to see, to run, to start etc. You can follow verbs with infinitives. Sometimes the verb has to be in past tense for the sentence to make sense.

Verb Infinitive Verb Followed by Infinitive Sentence
Agree To babysit Lou agrees to babysit his cousin.
Arrange To stay My parents arranged to stay at a hotel.
Ask To go Rohit asked to go home
Care To attend Josie doesn’t care to attend the party.
Choose To wear Maria chooses to wear makeup.
Continue To watch The kids continued to watch the movie.
Decide To help Larry decided to help his friend.
Deserve To know I deserve to know the truth.
Fail To get They failed to get enough donations.
Forget To bring I forgot to bring my wallet.
Hate To clean I hate to clean the bedroom.
Hope To see I hope to see her again
Learn To speak Jane learned to speak another language.
Like To read I like to read in bed.
Love To play The kids love to play in the water.
Need To study I need to study for a test.
Plan To travel We plan to travel in the summer.
Promise To pay I promise to call my mom.
Refuse To leave Joe refuses to leave.
Remember To bring I remembered to bring my wallet.
Seem To be She seems to be bored.
Start To tell She started to tell a story.
Try To change My mom tried to change the tire.

Choose the correct sentence.

1. Sarah started ____________ during the sad scenes.

A. to try

B. to play

C. to run

Ans – A. to try

2. Linda remembered __________ the front door.

A. to carry

B. to lock

C. to eat

Ans – B. to lock

3. James promises _________ his grandmother once a week.

A. to fall

B. to visit

C. to wait

Ans – B. to visit

4. I need ________ my doctor about this pain.

A. to walk

B. to wave

C. to see

Ans – C. to see

5. Carol likes _________ flowers in her garden every Spring.

A. to plant

B. to eat

C. to cook

Ans – A. to plant

6. Sean hopes __________ from college at the end of this quarter.

A. to quit

B. to stay

C. to graduate

Ans – C. to graduate

7. Ethan forgot _______ his homework.

A. to do

B. to go

C. to be

Ans – A. to do

8. They continued _______ through the snow storm.

A. to play

B. to drive

C. to wash

Ans – B. to drive

Go + Gerunds

“Go” is most often used with an activity that is in gerund form. “Go” is in the present tense. The past tense for “go” is “went”.

Go + Gerund – Present Tense

  • I like to go swimming.
  • I want to go camping.
  • I have to go shopping.
  • I prefer to go hiking.
  • I asked to go fishing.
  • Let’s go skiing.

Go + Gerund – Past Tense

Go in the present tense Go in the past tense
I go swimming every morning. went swimming this morning.
I go jogging in the afternoon. went jogging this afternoon.
I go camping with my family. I went shopping yesterday.
go shopping every Saturday I went shopping yesterday.
I go hiking alone went hiking alone.
go fishing at the lake. I went fishing at the lake.

Directions : Select the correct sentence.

A. I liking to surf.

B. I like to surfing.

C. I like to go surfing.

D. I like surf.

Ans – C

A. I need shopping.

B. I need to go shopping.

C. I needing shopping.

D. I need to shopping.

Ans – B

Phrase : Nouns Followed by Infinitives

Nouns Infinitives
Attempt To hide
Chance To improve
Decision To go
Deire To control
Dream To start
Opportunity To live
Permission To enter
Plan To graduate
Reminder To lock
Wish To have
Way To control
  • His attempt to hide the evidence failed.
  • This is your last chance to improve your grades.
  • It was her decision to go to the party/
  • His desire to control everything is scary.
  • It is his dream to start a business.
  • The opportunity to live overseas is exciting.
  • You need permission to enter his area.
  • His plan to graduate in three years is impressive.
  • She needs a reminder to lock the door.
  • There is no reason to be late.

Phrase : Verbs Followed by Gerunds

Gerunds are verbs that end in “-ing”. They should not be confused with present participles. Although present participles are verb forms that end in “-ing”, they are active action words that are happening right now. Gerunds are verb forms that act as nouns in a sentence with no reference to time.

Verbs Followed by Gerunds

When a gerund follows a verb, it is acting as a noun form.

Verbs Gerunds
Enjoy Swimming
Practice Golfing
Hates Exercising
Likes Skiing
Need Cleaning
Miss Tavelling
Love Dancing
  • I enjoy swimming.
  • practice golfing every morning.
  • She hates exercising after work.
  • He likes skiing with his friends.
  • The bathroom needs cleaning.
  • We miss travelling around the world.
  • They love dancing together.

Aspirants can check the more Phrases by clicking on them one by one.

Phrase : Verbs Followed by Either Gerunds or Nouns + Infinitive Phrase: Verbs Followed by Gerunds or Infinitive (Different Meaning)
Phrase: Verbs Followed by Gerunds or Infinitive (Similar Meaning) Phrase: Verbs Followed by Gerunds or Infinitive (Different Meaning)
Phrase: Expressions Followed by Verb + ing Phrase: Verbs Followed by Gerunds or Infinitive (Different Meaning)
Phrase: Adjective + Presposition Combinations Followed by Gerunds Phrase: Noun + Preposition Followed by Gerunds
Phrase: Location Verbs Followed by Verb + ing

Leave a Reply

Your email address will not be published.